Cabaret

Hier is het mee begonnen. In 1999, net student, won Leon de eerste prijs in het Eindhovens Cabaretfestival en snel daarna volgde nog 5 prijzen in landelijke cabaretfestivals, een impresariaat, een website en in 2002 vond de première van zijn eerste avondvullende voorstelling ‘Een Coole Snelle Jongen met een Zachte Bruine Vacht’ plaats. Hij had deze lange titel gekozen zodat hij in ieder geval op zou vallen in de schouwburg-boekjes.
Cabaret bleek zijn passie en dan vooral het contact met het publiek. Hij stond bekend om zijn snelle en oprechte interactie en langzaam maar zeker veroverde hij Nederland met zijn verhalende, fysieke en interactieve stijl. Met zijn vijfde voorstelling Cola ging hij ook in België spelen en vanaf 2005 maakte hij elke jaar een tour langs de Nederlandse expats in Azië en het Midden-Oosten om voor hen op te treden.

Sfeerfoto - Leon van der Zanden

Overzicht

 

Coole Snelle Jongen met een Zachte Bruine Vacht (2001/2002)
over zijn zoektocht naar zijn identiteit
regie: Malinca Verwiel

Hoerejong (2003/2004)
over zijn 13 jaar oudere ex Manon en de mensen onder de Aldi
regie: Jeroen van Koningsbrugge en Wil van der Meer

Zwarte Hond (2004/2006)
over eerlijk zijn, truth or dare en Limburgers
regie: Dennis van de Ven

Leòn (2006/2008)
over vroeger, chickies en eenzaamheid
regie: Teresa van de Ven en Bart Dooremalen

Cola (2008/2010)
over het verlies van zijn vader, zwemmen met dolfijnen en Usain Bolt
regie: Bart Oomen

Vruchtvlees (2011/2013)
over vrijgezel zijn, Michael Jackson en de GS1000
regie: Bart Oomen

Rebel* (2013/2015)
over Robert die in een symbolische verhaal zijn angst verslaat en een man wordt
schrijver: Patrick van Es, regie: Aike Dirkzwager

Supergewoon (2015/2017)
over chakra’s, een magische stoel en de geboorte van een dochter
co-schrijver: Patrick van Es, regie: Aike Dirkzwager

Kameleon (2017/2019)
over Dirk, een stervende man die Leon vraagt om op te treden op zijn uitvaart
regie: Aike Dirkzwager

*Rebel speelt een belangrijke rol in zijn carrière, nadat de voorstelling ervoor een 1-ster recensie kreeg in de Volkskrant. Leon koos ervoor om alles wat hij had opgebouwd los te laten en liet een nieuwe voorstelling schrijven door zijn beste vriend naar aanleiding van zijn dromen. Hij sloeg hiermee een experimentele weg in waarin hij een diepere verbinding met het publiek aanging in plaats van ze alleen maar te laten lachen. Dit resulteerde in het mythische verhaal van Rebel en uiteindelijk in zijn afscheid zes jaar later.

Fragment Zwarte Hond

 

Bekijk meer

Geen Cabaretier

Na twintig jaar en negen avondvullende voorstellingen stopt Leon van der Zanden als cabaretier om zichzelf opnieuw uit te vinden. De jas past niet meer bij wie de sympathieke Brabander vandaag de dag is: géén cabaretier. Zijn cabaretcarrière dreigt als een nachtkaars uit te gaan. Als tourmanager volgde Bart van Tongerlo hem op de voet tijdens zijn laatste theatertour ‘Kameleon’. Hij schreef er dit boek over.

Geen Cabaretier is een rauw en ongekunsteld portret over (on)belangrijk zijn, eenzame kleedkamers, de echte wereld, betekenisgevers, magnetronmaaltijden, Stef Bos, een duur horloge en een nieuwe droom.

Bestellen >